Tjänster / Webbutveckling / Konverteringsoptimering

Konverteringsoptimering

Konverteringsoptimering förkortas CRO och innebär att man med hjälp av insamlad data från din sajt arbetar mot att få besökare att konvertera till kunder eller köpare. En konvertering kan ser ut på olika sätt och man kan sätta upp flera konverteringsmål.

Konverering

Olika typer av konverteringar

line

Följande punkter är exempel på olika typer av konverteringar som är vanliga att använda i en e-handel eller annan kommersiell hemsida.

 

  • Köp. Besökaren har handlat på sajten.
  • Lagt i kundvagn. Besökaren har placerat en eller flera varor i kundvagnen på hemsidan.
  • Besökt kassan. Besökaren har besökt kassan men inte genomfört köpet.
  • Besökt 5 sidor eller mer. Beroende på vad hemsidans syfte är så kan man kategorisera besökare. En person som besökt fler än ett visst antal sidor är uppenbart intresserad av sajten och räknas då som en kvalitetsbesökare.
  • Spenderat 1 minut eller mer på hemsidan. Samma princip som ovan men istället för att räkna antalet sidor så räknar man en den tid som besökaren spenderat på sajten.
  • Fyllt i formulär. Många hemsidor säljer inte produkter enligt en traditionell e-handel utan säljer kanske tjänster, annan form av produkt eller mjukvara. I detta fall kan ett formulär där man ber att få bli kontaktad eller offertbegäran vara en form av konvertering.

 

När man spårar den här typen av mål så kan man sätta upp en konverteringsfunnel. På det sättet kan vi ta reda på vart i kundresan vi tappar besökarna på sajten. Är det så att vi tappar dem redan på startsidan? Då behöver man se över startsidan, vart besökarna kommer från och, hur vi driver trafiken in till sajten. 

Är det så att många av besökarna går hela vägen till kassan men väldigt få faktiskt genomför köpet. Då behöver man se över kassan och betalningslösningar. Saknar vi bra betalningsalternativ, är det för krångligt att genomföra eller är fraktkostnaden för hög? Man behöver helt enkelt se över kassans funktionalitet och UX.

CRO
Konverteringsoptimering

Optimera din konvertering i hela kundresan

line

CRO är kort för conversion rate optimization och innebär att man optimerar konverteringsgraden på sajten. Konverteringsgrad är den procent av besökarna som konverterar. Har en sajt 10 000 besökaren på en månad och 100st har konverterar så har man en konverteringsgrad på 1%.per månad. Alltså innebär CRO att man försöker ta den befintliga trafiken och optimera sajten så att fler konverterar. Man behöver dock börja i rätt ände. Vilka är det som faktiskt besöker sajten, vilken demografi och vart befinner de sig. Anledningen till att man behöver titta på data off site är att du behöver veta om du driver rätt trafik till sajten genom annonsering och SEO. Är det rätt målgrupp vi riktar oss till och varför? För oavsett hur mycket trafik som kommer till sajten så kommer de inte konvertera om det är fel målgrupp.

UX är en viktig del i CRO

Har du attraktiva priser och produkter som besökarna gillar och rätt betalningslösningar på hemsidan så är nästa steg att se över din UX som också är en viktig del i konverteringsoptimeringen. UX står för user experience och betyder  användarupplevelse. För om din sajt inte är lättnavigerad och responsiv med sömlös beställningsfunktionalitet så kan besökaren lätt gå till en konkurrent och handla genom ett klick. Besökare idag förväntar sig en smidig och sömlös webbupplevelse. Det finns naturligtvis en mängd delar du behöver se över på en sajt. Ett sätt att analysera är med hjälp av så kallade heat maps. Här kan du se hur dina besökare navigerar på sajten, vart de klickar och scrollar. Finns det exempelvis knappar de aldrig använder så kan de vara aktuellt att ta bort dem. Är det nästan inga besökare som scrollar till slutet av startsidan så kanske man bör göra den kortare eller ha annan information tidigt på startsidan.

Vill du att vi gör en analys av konverteringsoptimeringen på din sajt? Kontakta oss så gör vi en snabbanalys kostnadsfritt. Eller varför inte boka in en kostnadsfri workshop med vårt team? Välkommen!