Tjänster / Digitala verktyg / Marknadsplatser

MARKNADSPLATSER I DEN DIGITALA VÄRLDEN

En marknadsplats i traditionell mening var ofta placerad på ett torg där flera köpare och säljare kunde handla eller byta varor. Många städer växte upp kring marknadsplatserna och var en viktig del av folks överlevnad. Idag används begreppet oftast i samband med de digitala marknadsplatserna du hittar på internet som tex. Amazon, Ebay eller Alibaba. I Sverige finns bland annat CDON och Fyndiq. Principen är dock fortfarande densamma med den stora skillnaden att handeln äger rum på nätet.

marknadsplatser

VARFÖR SÄLJA SINA VAROR PÅ MARKNADSPLATSER?

line

Det finns naturligtvis fördelar och nackdelar med att sälja sina varor genom marknadsplatser. Om du är helt ny på en marknad så kommer du sannolikt konvertera snabbare på en marknadsplats än på en din egen E-handelsplattform. Anledning är att när kunder handlar genom tex. Amazon så finns det en trygghet som kan innebära att kunderna är mer benägna att handla eftersom Amazon är en betrodd plattform. En annan fördel är att kunderna snabbare kommer hitta dina produkter om din hemsida och e-handel är ny och inte hunnit etableras. Om du saknar E-handel helt så är marknadsplatser ett bra sätt att sälja dina produkter. Du slipper sluta avtal med leverantörer för logisitk, betalningslösningar och du slipper sätta upp en e-handelsplattform som kostar pengar och kräver underhåll.

Vem skickar och transporterar varan?

Beroende på vilken plattform du säljer dina varor på och vilket avtal du har så så varierar det vem som skickar varan till slutkunden. Det vanligaste är dock att du som säljare skickar varan. De flesta plattformar har oftast avtal med logistikföretag och kan hjälpa dig med frakt och om du inte har något avtal själv vilket kan underlätta processen och ge bättre priser än om du hade skickat på egen hand. På Amazon finns något som kallas FBA som står för Fulfillment by Amazon vilket innebär att du förser Amazon med produkter till ett lager och de skickar ut dem med sina ordinarie transporter. Det här är ett effektivt sätt att få ut dina produkter till slutkund men innebär också en kostnad.

Marknadsplatser
Marknadsplatser

VAD KOSTAR DET?

line

Att sälja sina produkter på marknadsplatser är naturligtvis inte gratis. Varje gång du säljer en vara så tar de en avgift. Om du redan kämpar med låga marginaler så finns risken att avgifterna kommer äta upp din vinst. Det här är en avvägning som du behöver räkna på innan du bestämmer dig för att sälja dina produkter via en marknadsplats. Avgifterna varierar beroende på vilken plattform du säljer, vad det är för produkt och hur mycket varan kostar.

MARKNADSFÖRING PÅ MARKNADSPLATSER

Du kan även marknadsföra dina produkter inom marknadsplatsens e-handelsplattform. Det fungerar enligt samma princip som när du marknadsför dig på resten av nätet. Det finns olika format och sätt att marknadsföra sig. Likt Googles sökmotormarknadsföring kan du annonsera när någon söker på produkter genom marknadsplatsen sökfunktion.
Ex. Någon söker på “vita sneakers” ovanför de vanliga sökresultaten kommer det upp sponsrade resultat. Här kan din produkt visas mot en annonskostnad.
Du kan även marknadsföra dina produkter genom banners. Det fungerar ungefär som hos vanliga publicister och visas när någon besöker en sida med relevant innehåll kopplat till dina produkter.

Vill du ha hjälp att etablera dig på Amazon? Vi har hjälpt företag att sälja sina produkter framgångsrikt och ser gärna över vad vi kan göra för ert företag. Läs mer om att sälja produkter på Amazon i vårt inlägg om att komma igång med Amazon eller kontakta oss direkt så bokar vi ett förbehållslöst möte. Välkommen!

Utvalda kundcases

line22

Ta del av våra kunders tillväxtresa.