UX & WEBBDESIGN

UX är kort för user experience som på svenska betyder användarupplevelse. Att hemsidor, appar och e-handel ska flyta smidigt och vara lättnavigerade är idag något många användare tar för givet. De kan kan till och med avstå från att handla om sidan de besöker är för svårnavigerad eller kräver för många steg för att nå målet. Därför är det viktigare än någonsin att en e-handel är professionellt anpassad och användarvänlig. På Comdeva har vi konsulter inom UX och webbdesign med utpräglad förståelse för kundernas beteende och förväntningar på användarupplevelsen.

UX User experience

Anpassa din UX för målgruppen

line

Det finns inget best practice för hur en e-handel skall vara utformad. Allt är beroende av vilka produkter ni säljer och till vem. Säljer du tex. produkter som inte är förknippat med något känt varumärke så behöver kunden få tydlig information om produkten och bakgrund kring varumärket etc. Om e-handeln säljer matvaror är det mer intressant för kunden att veta vad produkten heter och vad den kostar. Alltså en tydlig bild på produkten med vit bakgrund, namn och ett tydligt angivet pris. Säljer ni premiumprodukter där besökaren sannolikt inte känner till dem sedan tidigare så kan det vara bra att lägga in produkten i en inspirerande miljöbild och ge en känsla av vilken livsstil som kan förknippas med den.
Startsidan är naturligtvis en viktig del när ni anpassar er UX. Här behöver man som i alla avseende sätta sig in besökarens syfte och vart i kundresan de befinner sig. En E-handel behöver oftast ha ett stort produktfokus och besökaren ska inte behöva scrolla ner långt på sidan för att komma till själva produkterna.

Analysera era besökare

Oavsett hur väl uttänkt och välanpassad en e-handel är så behöver man data från besökarna och analysera deras beteende på sajten, vilka de är, vad klickar de på och vart befinner de sig när de besöker din e-handel. Det är först då man verkligen kan ge besökarna en bra UX och kan konverteringsoptimera.

UX
UX

Layout och design

line

Oavsett vad er hemsidas syfte är så behöver den representera företaget på ett korrekt sätt. Vi på Comdeva har god förståelse för hur en hemsida ska formas för att spegla ert varumärke. Alla hemsidor har olika syften där e-handel naturligt syftar till att besökaren ska köpa men hur e-handeln utformas är helt beroende av vilka produkter och varor som säljs där. En UX och webbdesigner ska inte bara göra sidan snygg utan anpassa den för kundresan.

Betalningslösningar en del av UX
Att vilka betalningsalternativ som finns i en e-handel kan vara avgörande om en besökare konverterar eller inte är ganska vedertaget numera men det är också en del av UX där kunden enkelt skall ha möjlighet att välja önskat betalningsmetod sömlöst. Med bla. Klarna Checkout finns ofta alla uppgifter redan ifyllda och besökaren kan väldigt snabbt genomföra köpet genom att kontrollera uppgifterna och klicka på bekräfta knappen. Samtidigt vill många ha andra betalningsalternativ och behöver då ha möjlighet att smidigt kunna välja dessa.

UX konsult eller designer

Behöver ni se över er hemsidas- eller e-handelsdesign och användarupplevelse? Comdeva har ett engagerat och kompetent team med utpräglad förståelse för era besökares beteende och köpvanor. Vi lägger stor vikt i att göra ordentliga analyser med verktyg som tex. Hotjar och Google analytics för att få en bra bild av hela affären och de olika delarna i en konverteringsfunnel. Oavsett vilken bransch ni verkar i så kan Comdeva ge er nya insikter för att växa digitalt. UX är en viktigt del i en fungerande e-handel och kräver erfarenhet för att utformas på rätt sätt.

Utvalda kundcases

line22

Ta del av våra kunders digitala tillväxtresa.